2011. március 8., kedd

Kovrig Magdolna levele a 2011. márc. 7-i Kereksztal-beszélgetésre

Az erdőszentgyörgyi (Maros megye, Románia) Bodor Péter Művelődési Egyesület elnökeként úgy érzem szólnom kell, - ha személyesen nem is lehetek jelen, de legalább írásban – arról a gyümölcsöző kapcsolatról, együttműködésről - bár inkább barátságnak nevezném - amely egyesületünket több mint 8 éve kapcsolja a celldömölki Soltis Lajos Színházhoz.
Néhány szóban összefoglalnám e kapcsolat történetét. Miután Erdőszentgyörgy testvér-települési kapcsolatot alakított ki Celldömölkkel, egyesületünk keresni kezdte a lehetőséget, hogy művelődési partnerre találjon a városban, Így került képbe a Soltis Lajos Színház. Megtudtuk, hogy nagyon színvonalas előadásokkal lépnek a közönség elé. Ezért kissé szorongtunk is, hiszen mi igazából amatőr szinten műveltük a színjátszást. Vajon mit szólnak a mi próbálkozásainkhoz? De szorongásunk már az első találkozás után elszállt, nem szigorú kritikusokat leltünk bennük, hanem igényes segítőtársakat. Az első meghívásunkra a Kis-Küküllő menti színjátszó találkozó adott alkalmat. A Soltis Lajos Színház azonnal elfogadta a meghívást. Mi pedig tapasztalhattuk, hogy azonos hullámhosszon vagyunk, és hogy közös célok irányába haladunk, ha más szinten is.
 Számunkra, erdélyiek számára rendkívül fontos ez a kapcsolat, hiszen ösztönzést kapunk a további munkánkhoz, amelynek egyik kiemelt célja a magyar nyelvű kultúra ápolása, életben tartása, terjesztése , a hagyományok megőrzése. A celldömölki Soltis Lajos Fesztiválon nemcsak erdélyi  színjátszó csoportok  vesznek részt, hanem Vajdaságból, Szlovákiából vagy Kárpátaljáról is érkeznek csoportok, így megismerhetjük egymás munkáját, tanulhatunk egymástól. Bár  különböző körülmények között élünk és tevékenykedünk, de összeköt bennünket a közös nyelv, a közös kultúra, és ezek a fesztiválok nagyszerű alkalmak egymás munkájának megismerésére. Csapatunk 2003-tól minden évben jelen volt a Soltis Fesztiválon, többször díjat is nyertünk. Fontos volt és továbbra is fontos ez a megmérettetés, hiszen ezzel mérhetjük le, hogy milyen helyet foglalunk el a magyar műkedvelő színjátszásban, jó úton járunk-e vagy sem. A Soltis Fesztiválon mindig igen magas mércét képviselő zsűri értékeli az előadásokat, ezzel valójában nagy segítséget kapunk előadásaink minőségének javításához. Valóságos továbbképzést jelent csoportunk számára. Úgy érezzük, mi is bekapcsolódhatunk ezzel a magyar nyelvű színjátszás vérkeringésébe,
A Soltis Lajos Színházzal kialakult kapcsolatunk másik fontos elemét alkotják azok a turnék, amelyeket évente két-három alkalommal tesznek Erdélyben. Minden alkalommal mintegy 2500 magyar ajkú gyermek és felnőtt néző, - olykor még román gyermekek is – gyönyörködnek előadásaikban. Nálunk elsősorban gyermekdarabokat játszanak olyan magas színvonalon, hogy más korosztályok számára is élményt jelentenek az előadásaik. Nyugalmazott magyartanárként és egy, a magyar kultúra továbbéléséért küzdő egyesület elnökeként ezt a tevékenységüket rendkívül nagyra értékelem, hiszen olyan közönséget szolgálnak, amelytől a jövő magyar kultúrájának továbbélése függ. Turnéik szervezőjeként azt is elmondhatom, hogy előadásaik hiánypótló jellegűek, hiszen a gyermekszínház az itteni hivatásos színházak repertoárjából majdnem teljesen hiányzik, évente legfeljebb 2-3 gyermekelőadás készül, de ezek sem jutnak el a vidéki tanulókhoz - anyagi vagy egyéb okok miatt. Így a vidéki gyermekek életéből szinte teljesen hiányzik a színházi élmény. Nos, ezt a hiányt nálunk a Soltis Lajos Színház igyekszik pótolni. A visszajelzések mindig azt bizonyítják, hogy igény van az előadásaikra. A környék iskoláiban mindig nagy sikert aratnak, telt házzal játszanak. Az óvónők, tanítók, tanárok mindig lelkesen fogadják a színtársulatot, elismeréssel nyilatkoznak az előadásaikról, a kicsiket pedig valósággal elvarázsolják.. A gyulakuti, balavásári, kendi, hármasközségi, havadi, makfalvi, parajdi, korondi, nyárádszeredai, szovátai, erdőszentgyörgyi iskolák tanerői mindig érdeklődéssel várják a következő mesejátékot. A legkisebb településekről pedig iskolabusszal szállítják be a nagyobb községek művelődési otthonaiba az iskolásokat. De a környező nagyobb városokban is népszerűségnek örvendenek. Marosvásárhelyen, Segesváron, Dicsőszentmártonban, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen, Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön is szívesen látják a Soltis Lajos Színházat, hiszen előadásaik színvonala garanciát jelent a sikerre. A bemutatott darabok rendszerint magyar népmesék, klasszikus illetve modern mesék színpadi adaptációi, amelyeket magyarországi jeles színházi szakemberek dolgoztak fel és állítottak színpadra. A gyermekek számára ezek az előadások nemcsak élményt jelentenek, de megismerkedhetnek a gyermekirodalom legnevesebb darabjaival, nevelő hatásuk nemcsak a mondanivalójuk miatt garantált, de az előadás minősége is szavatolja azt. Ezek az előadások lehetnek az első, döntő élmények abban, hogy színházat szerető és élvező magyar közönséggé nevelődjenek gyerekeink. Ugyanakkor alkalmat jelentenek arra, hogy a magyar nyelv szépségében, gazdagságában gyönyörködjenek.
A Soltis Színház valóságos mestere a gyermekeknek szóló előadásoknak. Nem véletlen az sem, hogy évente ők szervezik meg az Ezerlátó Országos Mesefesztivált. Tehát minőségi szintet képviselnek ebben a műfajban, amellyel elkötelezetten szolgálják a jövő színházi közönségének nevelését.
Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a Bodor Péter Színkör tagjai számára a celldömölkiek példát jelentenek abban is, hogy miként lehet kitartó, következetes, komoly munkával elérni magas művészi szintet. Együttműködésünk hatására a mi színjátszóink is igyekeznek megközelíteni a celliek színvonalát, sok mindent tanultak tőlük szakmai téren, de főként azt a kitartó és lelkiismeretes hozzáállást, amellyel a celli társulat végzi munkáját. Közös produkciót is állítottunk színre a reneszánsz év tiszteletére, közös szereposztásban mutattuk be Machiavelli Mandragóra című vígjátékát, Solténszky Tibor átdolgozásában és rendezésében. A közös szereposztású bemutató színhelye Celldömölk, majd Erdőszentgyörgy volt. Aztán a darabot külön-külön is bemutattuk saját szereposztásban, ebben a folyamatban nagyon sok segítséget kaptunk a Soltis Lajos Színháztól.
Évenként néhány színjátszónk lehetőséget kapott, hogy részt vegyen a celldömölkiek nyári színészképző táborában. A Soltis Lajos Színház kezdeményezésére és szakmai segítségével vezettük be a színésztréningeket. Ezelőtt 6 évvel indítottuk el az amatőr színjátszókat képző egyhetes közös nyári táborainkat. Ezeken a celldömölkiek is részt vesznek, szakembereik is bekapcsolódnak a képzésbe, vagy segítenek magyarországi szakembereket megnyerni..
Ezt a tevékenységet azonban csak akkor tudja vállalni a társulat, ha megfelelő anyagi támogatással rendelkezik. Ezért tisztelettel bátorkodom az önök figyelmébe ajánlani az színtársulat sorsát.
Úgy érzem, hogy ennek a társulatnak élnie kell, mert nagyon fontos küldetést tölt be munkájával. Hiszen mi lenne fontosabb, mint a gyermeki lelkekbe elültetni a színház és az anyanyelv szeretetét, felébreszteni bennük az igazi erkölcsi értékek megbecsülését. Ez a színház pedig, a mai pénzért törtető világban, szinte önzetlenül vállalja ezt a hivatást. A nehéz anyagi körülmények között már-már a létfeltételek határán is túllépve küzd a megmaradásért. Úgy érzem, ennek a több mint 30 éves társulatnak fenn kell maradnia, tovább kell munkálkodnia. Nem szabad hagyni, hogy ami értékes, elpusztuljon támogatás hiányában.
A Soltis Lajos Színház megmaradása mindannyiunk közös érdeke.  

Tisztelettel
                Kovrig Magdolna

Erdőszentgyörgy, 2011. március 5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése